zaterdag 16 maart 2013

Militairen naar Uganda om Somalische troepen te trainen

De eerste twee Nederlandse soldaten zijn vrijdag naar Uganda vertrokken om deel te nemen aan de Europese trainingsmissie voor Somalië (EUTM). Deze missie is bedoeld om Somalische veiligheidstroepen op te leiden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. De twee militairen maken deel uit van een detachement van negen man.

De hoofdtaak van de missie is het trainen van Somalische veiligheidstroepen om de nieuwe regering van Somalië, de Somali National Government, te versterken.

Het hoofdkwartier van de missie is in de Ugandese hoofdstad Kampala gevestigd. De trainingen zijn in Bihanga, ongeveer 200 kilometer ten westen van Kampala.

Als de veiligheidssituatie het toelaat, wordt de missie verplaatst naar de Somalische hoofdstad Mogadishu. In dat geval wordt ook een nieuwe afweging gemaakt over de Nederlandse deelname.

EUTM Somalië
De missie om Somalische troepen op te leiden heeft officieel EUTM Somalië en staat onder bevel van de Ierse Force Commander brigadegeneraal Gerald Aherne.

De totale omvang van de trainingsmissie bestaat uit 125 functionarissen. Aan de missie nemen naast Nederland nog 13 Europese landen deel, aldus Defensie.

Deelnemende landen die in een Kamerbrief over de missie aan de Tweede Kamer worden genoemd zijn: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Malta, Portugal, Spanje en Zweden.

De Nederlandse deelname kan worden uitgebreid tot maximaal vijftien manschappen en geldt voor een jaar.

In eerste instantie zal de bijdrage bestaan uit negen militairen, waarvan vier trainers en vijf stafleden.

Als een volgende rotatie daartoe de mogelijkheid biedt zal deze bijdrage worden verhoogd tot en met een maximum van vijftien militairen.

De bijdrage is vastgelegd voor de periode van een jaar, tenzij de missie zich eerder naar Mogadishu verplaatst.